otthoni edzés

Otthoni edzés vagy konditerem? Így válassz a kettő között

A rendszeres testmozgás nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez, az immunrendszer erősítéséhez és persze a normál testsúly eléréséhez. Ezzel általában mindenki tisztában van, ám a gyakorlati kivitelezés sokszor ütközik problémákba. A hétköznapi rohanás és a mindennapi ügyintéznivalók mellett azonban igen nehéz időt és energiát találni a mozgásra. Vagy mindez csak kifogás lenne? A hajtós munkanap után a legtöbben nehezen veszik rá magukat arra, hogy előkapják a futócipőt, vagy a konditeremben vágjanak neki az edzésnek. De tényleg ekkora problémát kell a dologból csinálni? Az otthoni edzés mennyire alkalmas céljaid elérésére? Cikkünkben erre keressük a választ.

Az Intenset szerint az otthoni edzés eszközök nélkül is eredményes lehet. Érdemes akár már a reggelt egy átmozgató, saját testsúlyos edzéssel indítani. Korán indulnak a reggelek? Mi a helyzet a munka utáni időszakkal? Ha home office-ban tevékenykedsz, akkor napközben bármikor tarthatsz szünetet. Persze mindez elképzelhetetlen akkor, ha 8-10 órát ülsz a számítógép előtt egy irodában. A kérdés az, hogy mennyire van elszánt, és tudatosan szánsz-e időt a mozgásra. Nem kell több órás elfoglaltságra gondolni, már akár napi 20-30 perc edzés is csodákra képes.

Ha nem szívesen izzadsz emberek között, vagy egyszerűen nincs időd arra, hogy a konditeremig elmenj, akkor otthon is belevághatsz a mozgásba. Saját testsúlyodat használhatod ellenállásként, s már ezzel is szép eredmények érhetőek el. A hagyományos fekvőtámasz, a négyütemű, vagy a statikus változat egyaránt remek választásnak bizonyulnak, de kezdőként a guggolás, a kitörés, a lábemelések is segíthetnek állóképességed javításában.

Egyre több olyan eszköz beszerezhető, amelyekkel az otthoni testmozgás hatékonyabbá tehető. A csukló- és bokasúlyok, a kettlebell, sőt, a reneszánszát élő, akár súlyokkal ellátott hulahopp karika is kiválóan megférnek az otthoni edzőeszközök között. A lényeg, hogy igyekezz átlépni saját komfortzónád, és ezzel tágítani határaidat.

Ha jelentős túlsúllyal küzdesz, szeretnél extra motivációt szerezni, vagy megismerkednél a konditermi lehetőségekkel, akkor szánj időt hetente néhányszor a konditerem felkeresésére. Személyi edző segítségével egyéni sajátosságaidnak megfelelő edzésprogram állítható össze, és a gyakorlatok helyes kivitelezését is elsajátíthatod.