McKenzie módszer: hatékony kezelés a gerincproblémákra

A McKenzie torna az új-zélandi fizioterapeuta, Robin McKenzie által fejlesztett terápiás technika, amely a köznyelvben McKenzie torna vagy gyógytorna néven vált ismertté, és az 1950-es évektől kezdve használják gerincproblémák kezelésére. McKenzie eredetileg általános fizioterápiával foglalkozott, de hamar rájött, hogy a gerincproblémákkal küzdő betegek sikeres és hosszútávú kezelésére hatékonyabb módszert kell kifejleszteni.

Az ötlet azon alapult, hogy a gerincproblémák megoldásának egyik kulcsa, hogy a beteg aktív résztvevője legyen a kezelésnek, ezért a McZenzie módszer lényege, hogy a páciensnek kell bizonyos mozgásokat elvégeznie, és figyelnie a teste reakcióit.

McKenzie a módszert fokozatosan finomította, és később az egész testre kiterjesztette. A módszer a 80-as években kezdett elterjedni az Egyesült Államokban, és mára világszerte széles körben alkalmazzák az izom-csontrendszeri problémákkal küzdő betegek kezelésére.

Ma már számos fizioterapeuta alkalmazza a McKenzie módszert,hatékonyságát pedig számos kutatás igazolja.

Mik a McKenzie torna előnyei?

A módszer egyik előnye, hogy gyors és hatékony, valamint rendkívül gyorsan észlelhetők a pozitív változások. Az állapotfelmérés és a diagnózis alapján előírt terápiás gyakorlatait a beteg könnyedén tudja elsajátítani, majd saját kezébe veheti az öngyógyítás folyamatát.

Éppen ezért relatíve kevés személyes alkalom szükséges a megfelelő irányú mozgás hatékonyságának felmérésére és alkalmazására.

Azonban a McKenzie torna nem csak a fájdalom enyhítésére szolgál, hanem a gerincproblémák megelőzésére is. A módszer segítségével a betegek megtanulhatják a helyes testtartást és mozgási technikákat, amelyek megakadályozzák a gerincproblémák kialakulását.

Azt is fontos kiemelni, hogy a torna nem csak időszakosan, hanem hosszú távon is komoly és pozitív eredményeket biztosít. A terápia során a páciens nem csak a fájdalmától szabadulhat meg, de megérti teste működését, és megtanulni, hogyan kell helyesen mozogni, hogy elkerülje a problémák és fájdalmak visszatérését.

Hogyan történik az állapotfelmérés?

Ahhoz, hogy egyénre szabott és célzott kezelési tervet tudjunk kidolgozni, először egy állapotfelmérő vizsgálatra kerül sor, melynek során célzott kérdésekkel és mozgásos tesztekkel felmérjük az alábbiakat:

  1. milyen mozdulatokra, testhelyzetekre, hogyan változik a fájdalom erőssége,
  2. kiszűrjük, hogy milyen esetben nem a gyógytorna, vagy manuálterápia lesz a megoldás és irányítjuk a pácienst a megfelelő szakellátás irányába,
  3. kiválasztjuk, milyen irányú célzott mozgás fog feltételezhetően segíteni, ezt teszteljük is,
  4. a javulást eredményező mozgásminta alapján pedig házi feladatot adunk a páciensnek.

Az első vizsgálat során a tesztelés alatt már azonnal változhat a fájdalom mennyisége és minősége is.

A páciensek típusai

Derangement szindróma

Ebben az esetben valódi mechanikai akadály van, ami az ízület elmozdulását akadályozza és fájdalmat provokál. Ilyen lehet például a porckorong kiboltosulás, sérv, vagy valamelyik ízületet alkotó komponens mechanikai akadálya.

A Derangement szindrómának rendkívül változatos fájdalommintája van; lehet lokális, kisugárzó, de centrális is. A tünetek lehetnek állandóak, vagy időszakosak, mutathat napszaki ingadozást, befolyásolhatja a testhelyzet vagy a tevékenység.

Diszfunkciós szindróma

Ebben az esetben egy szöveti károsodás eredménye a fájdalom. Ez lehet hegesedés, összetapadt vagy adaptívan megrövidült lágy szövet mechanikai deformációja is.

A diszfunkciós szindróma esetén a tünetek nagyjából 8-12 hete állnak fenn, a fájdalom pedig mindig időszakosan jelentkezik.

Poszturális szindróma

Ebben a csoportban a fájdalom a normál lágyszövet mechanikai deformációja miatt jön létre. Vagyis az ízület körüli struktúrák tartósan egyirányú, hosszan fennálló véghelyzeti terhelést kapnak. Ilyen például a tartósan görnyedt vagy túl feszes testtartás.

A fájdalom megszűnik, ha a pácienst mást pozícióba helyezzük. A vizsgálat során nincs fájdalom az ismételt mozgás közben.

Egyéb

Ebbe a csoportba a nem mechanikai problémával küzdő betegeket sorolhatjuk. Számukra nem a McKenzie módszert használjuk, hanem egyéb fizioterápiás vagy manuálterápiás módszert alkalmazunk.

Milyen problémák esetén hatásos a McKenzie torna?

Gerincsérv, derékfájás esetén a McKenzie torna kifejezetten hatékony kezelési mód. Legtöbb esetben nyaki vagy ágyéki gerincsérv esetén használjuk, azonban nagyízületek mechanikai problémája esetén is sikeresen alkalmazható.

Milyen gyakorlatokat kell végezni a McKenzie torna során?

Igazából a torna nem is jó kifejezés, hiszen ez a módszer nem gyógytorna, sokkal inkább egy úgynevezett irányspecifikus -az adott ízület szempontjából meghatározott irányú-, ismétléseken alapuló mozgás.

A mozgástípusok elsajátítása után a páciens maga irányítja a kezelését, míg a terapeuta kontrolljára egyre ritkábban van szükség.

Általánosságban elmondható, hogy a kezelés időtartama a beteg problémájának súlyosságától, illetve egyéni szorgalmától függően eltérő. Néhány kezelés után már érezhető javulás tapasztalható, a hosszú távú hatás azonban a rendszeres gyakorlástól és az egyéni állapottól is függ.

forrás: sherlockrehab.hu