férfi vágyzavar

Hová lett a férfi szexuális vágy? A férfi vágyzavar jellemzői és kezelése

„A férfiak mindig a szexre gondolnak” mondják oly sokszor a női nem tagjai, bizonyára nem véletlenül. Megszokott dolog, hogy a férfiak főleg fiatal felnőttként igen sokat foglalkoznak a szexualitással és később is sokkal szabadabban és gyakrabban hozzák szóba a szexet, mint a nők. De mi történik, amikor alábbhagy az érdeklődés és szunnyadni látszanak a vágyak?

Az alacsony szexuális vágy

A csökkent szexuális vágy vagy más néven hipoaktív vágyzavar nem keverendő össze az impotenciával, hiszen ott nem a vágyak hiányáról, hanem merevedési zavarról van szó. Nem ritka, hogy erős szexuális vágy mellett is elmarad az erekció. A szexuális vágy hiánya más és akkor jelent problémát, ha a férfi vágya jelentősen csökken, vagy teljesen megszűnik. Már nem jellemzik őt a rendszeres erotikus gondolatok, a szexuális fantáziák, ezáltal a szexuális tevékenység sem vonzza, nem mutat érdeklődést iránta.

Feltehetjük itt a kérdést, hogy mi a „normális” mérték, hogy ehhez képest határozzuk meg a csökkentnek nevezett vágyat, de ez teljesen felesleges, mert személyenként nagyon különbözhet a vágy mértéke. Számos tényező: biológiai, pszichés, kapcsolati és kulturális háttér is befolyásolja, ezért az egyénnek kizárólag saját magához kell viszonyítania, amikor a vágy csökkenésének mértékét szeretné meghatározni.

Van megoldás a csökkent szexuális vágy problémájára

A szexuális averzió, avagy férfi vágyzavar azért kíván komoly törődést, mert jelentős szorongást okoz. Az elvárásoknak való megfelelés hiányától való félelem, a társadalmilag meghatározott férfi szereptől való eltérés és a partner vonzódás miatti kétségei bűntudatot, szégyent és szomorúságot okozhatnak és a csalódás mindkét fél részéről megjelenhet.

A helyzet mielőbb megoldást kíván, ami általában segítség nélkül nem megy. A szexuálpszichológus támogatásával viszont visszatérhetnek a korábban megszokott vágyak, rendeződhet a párkapcsolati probléma. A furedi.hu oldalon Füredi Krisztián nagy tapasztalattal és magas szakmai felkészültséggel fogadja az időpontfoglalásokat, érdemes mielőbb cselekedni a halogatás helyett.