Miért veszélyes, ha meghibásodik az ABS kockánk

Miért veszélyes, ha meghibásodik az ABS kockánk?

Autóba üléskor a legfontosabb dolognak mindig a biztonságunknak kellene lennie. Nem véletlenül fejlődik ezen a téren évről évre az autóstechnika. Különböző módszerekkel igyekeznek az autófejlesztő minél biztonságosabbra tervezni autóikat. Gyakori hiba lehet viszont az ABS kockának a meghibásodása, ami az autó egyik legfontosabb biztonsági berendezésének része, a blokkolásgátlónak.

Mi célt szolgál az ABS kocka?

Ahogy említettük, az ABS kocka a blokkolásgátló része, ez a biztonsági berendezés pedig az autó biztonságos lefékezéséért felelős. Kerülhettünk már olyan helyzetbe könnyedén mi is, hogy hirtelen kellett megállítanunk járművünket. Ilyenkor amilyen gyorsan csak tudunk, a fékbe taposunk, ezzel megállítva az autót. Ha a blokkolásgátló nem lenne beszerelve az autóba, ilyen történésnél megcsúszna és kipördülne, ami természetesen nagy bajhoz vezethet. A blokkolásgátló nem engedi, hogy a kerekek rögtön teljesen merev állapotba kerüljenek. Finoman enged kicsiket a kerekeken, ezzel megelőzve azt, hogy fejére forduljon az autó. Az autó irányítható marad, nagyobb eséllyel úszhatunk meg akár teljes balesetet. A blokkolásgátló életeket ment, ezért olyan fontos, hogy odafigyeljünk az ABS kocka megfelelő működésére.

Hogyan tartsuk karban az ABS kockát?

Alapesetben az ABS kockán átáramlik a fékfolyadék, fékezés esetével ellentétben. Ilyenkor mágneses szelepek átirányítják a folyadékot egy tartályba, ezzel csökkentve a nyomást a fékkörben. A Renault ABS kocka jellemzője sajnos azonban, hogy meghibásodik. Ilyenkor a fékfolyadék nem áramlik megfelelően az ABS kockán keresztül, ami a lerakódott szennyeződésnek lehet köszönhető. Ezért olyan fontos az, hogy vizsgáltassuk meg az ABS kockánkat, nem megfelelő működés esetében pedig javítsuk, vagy cseréljük.

Nem csak a saját biztonságunk, utastársaink és más sofőrök biztonsága is a kezünkbe lehet, ha nem megfelelően működő autóval vezetünk. Figyeljünk oda saját és embertársaink biztonságára is, vezessünk felelősségteljesen.