foghúzás

Mikor kerül sor foghúzásra?

A saját fogak megőrzése nemcsak a korszerű orvostudomány célja, hanem a páciensé is. Mégis kialakulhatnak olyan helyzetek, amikor a foghúzás bizonyul az egyetlen opciónak. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rendszeres fogorvosi kontroll elmaradhatatlan ahhoz, hogy sikerüljön időben észlelni a fogászati problémákat, és a konzerváló kezelések valamelyike mellett letenni a voksot.

Több olyan eset is van, amikor elkerülhetetlen a foghúzás. Az erősen gyulladt fog sok fájdalommal jár, és vannak helyzetek, amikor igencsak kicsi az esély a fog megtartására. Ilyenkor a páciens dönthet úgy, hogy inkább a foghúzást választja, majd azt követően a pótlás valamelyik formáját. Előfordulhat, hogy a korábban gyökérkezelt fog eltörik, esetleg ismételten fájdalmakat okoz. Ez tipikusan az a szituáció, amikor húzás a jó módszer. Balesetekből adódóan letörhet a fog, és annak helyreállítása már nem lehetséges.

A foghúzás sajátos formája a bölcsességfog eltávolítása. A fogsor utolsó fogainak napjainkban tényleges funkciója már nincs, ezért a rágóerő nem látja kárát azok hiányában. Az indok azonban általában az, hogy nem tudnak előtörni a bölcsességfogak, vagy olyan mértékben ferdén nőnek, hogy az akár a teljes fogsor torlódását és rendszeres fájdalmakat hoz maga után.

A fogszabályozás nem csupán gyermekkorban lehetséges, hanem felnőttként is dönthetünk úgy, hogy aktívan teszünk a fogsor esztétikájáért. A téma egyébként a fogak egészségét illetően sem elhanyagolható, ugyanis a ferdén növő, egymásra dőlő fogak tisztítása nem megoldható. A fogszabályozás tervezésekor szükségessé válhat egyes fogak eltávolítása, ha például túl kevés a hely a kívánt változtatásokhoz.

A beavatkozást helyi érzéstelenítésben zajlik, így fájdalomra biztosan nem kell számítani. Az érzéstelenítés elmúlásával sem biztos, hogy szükség lesz a fájdalomcsillapító használatára, de ha mégis, akkor a hagyományos készítmények valamelyikével teljesen tolerálható lesz a kellemetlenség. A szájhigiénia továbbra is kiemelt figyelmet érdemel, de a dohányzást, a tejtermékeket, a fizikailag megerőltető tevékenységet és az öblögetést mindenképpen kerülni kell. Ne feledkezzen meg a gyógyulást követően a mihamarabbi fogpótlásról!