fogfehérítés otthon

Otthoni fogfehérítés – megéri vagy sem?

 Az otthoni fogfehérítés a régi módszerekkel gyakorlatilag egyenlő a szándékos önroncsolással: akár szódabikarbonátos, citromhéjas vagy almaecetes dörzsölést, áztatást vagy hasonló praktitkákat akarnánk alkalmazni, gondoljuk meg jól, mert visszafordíthatatlanul károsíthatják a fogzománcunkat. Ezzel szemben az otthoni fogfehérítésnek van egy professzionális, biztonságos és fogorvosi szakfelügyelettel megvalósítható formája is.

Ez oly módon történik, hogy az erre technikailag felkészült fogorvosi rendelőben az erre szakosodott fogorvos lenyomatot készít a fogainkról, annak alapján egy fogsorunkhoz tökéletesen illeszkedő, átlátszó műanyag sín készül, amibe bele kell helyezni a fogfehérítő anyagot. Ezt a sínt aztán napi több órán keresztül viselnünk kell (általában éjszaka, ha nem akarjuk, hogy napközben zavarjon). Akár 9-10 nappal is számolhatunk, amíg fokozatosan kifehéredik a fogsorunk.

A kúra alatt és utána pár napig tilos színes ételek/italok fogyasztása. Természetesen nemcsak lenyomatot készítenek a fogainkról, hanem egyúttal megvizsgálják a fogsorunkat, hogy van-e bármilyen egészségügyi akadálya magának a fogfehérítési eljárásnak, és állapotunk függvényében melyik a számunkra legmegfelelőbb fogfehérítési módszer. Bármilyen fogfehérítési eljárást egyébként konzultáció, valamint teljes körű fogtisztítás (fogkőleszedés és polírozás) előz meg. 

Az otthoni professzionális fogfehérítésnek nagy előnye, hogy olcsóbb, mint a rendelői, és az elkészített sín a következő kúra alkalmával újra felhasználható, csak a fehérítő anyagot kell majd hozzá ismét megvásárolni. Vele szemben a rendelői fogfehérítésnek az előnyei közé tartozik, hogy csupán egyetlen alkalommal történik, neked mint páciensnek semmi teendőd nincs, azon kívül, hogy kb. egy órán keresztül nyitva kell tartanod a szádat. Bármelyik eljárást is választod végül, ugyanúgy tilos néhány napig a magas festékanyagtartalmú ételek és italok fogyasztása, valamint a dohányzás.

Az otthoni fogfehérítés fokozatosan fehéríti ki a fogainkat. Nem hirtelen, egyik napról a másikra lesznek vakítóan fehérek és csillogóak, így talán mi magunk és a környezetünk is könnyebben és fokozatosan szokik hozzá a változáshoz. Ugyanakkor az sem mellékes, főleg azoknak, akik fogérzékenységgel küzdenek, hogy az otthoni, fokozatos fogfehérítéstől a fogaink nem lesznek hirtelen érzékenyek, szemben a rendelőben végzett fogfehérítéssel, amikor bizony előfordul, hogy kellemetlen érzés vagy fájdalom jelentkezhet a kezelés után. Végül, az otthoni fogfehérítéssel egyesek szerint jobb eredmény érhető el, mint a rendelőivel – ám fontos észben tartani, hogy a fogaink fehéredésének sikeressége és a valóban látványos javulás függ jónéhány, tőlünk és a fogorvosunktól teljesen független tényezőtől is, mint például a genetika vagy bizonyos gyógyszerek elszínező hatása.

Ha mégis inkább évente egyszer teljes egészében egy profira bíznád magad, és nem akarsz napokon keresztül bíbelődni az otthoni fogfehérítő kellékekkel, akkor kérj időpontot fogorvosodhoz egy fogfehérítésre! A Fusion Dental Clinic sepsiszentgyörgyi fogászati rendelő az egyik legfelszereltebb a környéken, és veled közösen szakembereink segítenek dönteni, számodra melyik fogfehérítési eljárás lenne a leginkább megfelelő. Klinikánkon a rendelői WHITEsmile Flash fogfehérítés és az otthoni fogfehérítés (Opalescense) szolgáltatásai egyaránt elérhetők.

Ha fehér fogakat akarunk, nem árt a megelőzésre is figyelni! Egy professzionális rendelői fogfehérítés után huzamosabb ideig megőrizhetjük csillogó fehér fogsorunkat, ha minden étkezés után félórával fogat mosunk, ha rendszeresen váltogatjuk a fogfehérítő, valamint az érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémeket, ha csakis puha fogkefét használunk, és nem visszük túlzásba a szájöblítők használatát. Ugyanakkor kerülnünk kell lehetőleg minden olyan italt vagy élelt, ami megfogja a fogakat: iktassuk ki a kávét, a vörösbort, a csokoládét, a teákat, és az olyan élelmiszereket, amelyek erős festékanyagot tartalmaznak (pl. az áfonyát, szedret, sáfrányt, curryt), és hagyjuk abba a dohányzást.