kutyatáp

Legdrágább az ételed | Az olcsó kutyatáp nem mindig kifizetődő

A legtöbb gazdi bármit megtenne a kedvencéért, és inkább magától von meg dolgokat, hogy a kutyájának mindene meglegyen. Mégis, amikor az etetésről van szó, sokan úgy vannak vele, hogy „kaja, kaja”, jó lesz az olcsóbb is. Ez azonban általános félreértés, mert könnyen lehet, hogy az olcsó, nagyon is drága.

Vajon Bruce Willis meddig tartott volna ki nagy sikerű Drágán add az életed mozijaiban, ha nem táplálkozik megfelelően előtte? Valószínűleg nem sokáig. Ahhoz ugyanis, hogy bírjuk a tempót, minőségi kaja kell.

Sajnálatos tény, hogy az olcsó kutyatápokban gyakran nincs elegendő tápérték, mint például protein. A fehérjehiány hosszú távon a kutya egészségének rovására mehet. Vagyis ebben az esetben is érvényes a régi mondás, hogy ami olcsóbb, az drágább. Az orvosi vizsgálatok, a felírt táplálékkiegészítők, az esetleges gyógyszerek ugyanis jóval többe kerülnek, mint ha megfelelően táplálnánk a kedvencünket, még akkor is, ha ez sokszor drágának tűnik.

Töltőanyag és töltelék

A feltűnően kedvező árú élelmiszerekből, ideértve a kutyaeledeleket is, mindig hiányzik valami, ez pedig leggyakrabban a minőségi összetevő. Ritkább esetben spórol a gyártás a díszes csomagoláson, jóval gyakoribb, hogy a kedvező, ámde rossz minőségű alapanyagoknak köszönhetően sikerül előállítani a „vonzó” árú táplálékot. A piaci versenyképesség azonban mindig becsapós és ezt nem csak az élelmiszereken tapasztaljuk meg. Ha valami jó árú, akkor abból általában hiányzik is valami.

Ha egy márka színhúsból kínálja a termékét az soha nem lesz olcsó, ugyanakkor vélhetően tápláló és jótékonyan hat a kedvencünk egészségére. Ezzel szemben, amennyiben egy konzervben túl sok a „töltőanyag”, az hiába kedvező árú, sosem jó. A toll, a köröm, a csőr és az egyéb összetevők ugyanis nem jó minőségű fehérje, hiába is kapja meg a hússzármazék címkét. Inkább származék, mint, hús.

A növényi összetevőkkel úgyszintén óvatosan kell bánni. A könnyen emészthető rost elengedhetetlen az egészséges élethez. A kukorica és egyéb őrlemények pedig nem ennek a szolgálatában állnak. Gyakran ezek csak egyéb gyártási folyamatoknak a melléktermékei, amelyek jobb híján állateledelekben kötnek ki, de ez nem jelenti azt, hogy meg is kell vásárolni őket. Már csak ezért is érdemes vásárlás előtt megnézni, hogy milyen összetevők is vannak az adott tápban.

Színezék és társai

Az olcsóbb kutyaeledeleket gyakran színezik, hogy vonzóbb legyen a kinézetük. Ez azonban senkit ne tévesszen meg, hiszen minden mesterséges adalékanyag csak káros lehet a kedvencünk szervezetére.

Ilyen a karragén is, ami sűrűbb, masszívabb és így minőségibb kinézetet kölcsönöz a terméknek. Bár ez nem szintetikus, de szintén becsapás, ráadásul gyakran bélgyulladáshoz is vezethet. Az olcsó tápokba szintén gyakran kerül ízfokozó, ami talán a leginkább kártékony a rossz összetevők közül. Elhiteti, hogy a kutya kedveli az ételt, holott csak üres kalóriát, és gyakran betegségeket okozható anyagokat visz be a szervezetébe.

Ilyen problémákhoz vezethet az olcsó kutyatáp

A táplálkozáson való spórolás soha nem kifizetődő. Akárcsak nálunk embereknél, számos negatív következménye lehet az állatokra nézve is, ilyen az elhízás, a vesebetegség, a bélproblémák, a cukorbetegség vagy akár súlyosabb esetben rák is.

Amennyiben nincs minőségi tápanyag az ételben, nincs elegendő vitamin- és ásványi anyag tartalma, úgy az nem támogatja a kedvencünk egészségét. Az állat immunrendszere legyengülhet és jobban ki lesz téve a különféle betegségeknek. Ha hosszú távon szeretnénk együtt élni a „barátunkkal”, úgy érdemes máshol meghúzni a nadrágszíjat és nem a táplálékon spórolni.