idős emberek

Hogyan zajlik a nyugdíjbiztosítás adókedvezmény visszaigénylése?

Bár önmagában is egy rendkívül vonzó konstrukciónak számít a nyugdíjbiztosítás, az adókedvezmény visszaigénylése olyan extra hozamot garantál, amivel nagyon jól járhatunk hosszú távon. A pénzügyeiket tudatosan kezelők számára ma az egyik legnagyobb dilemmát az időskori anyagi biztonság kérdése jelenti. Magyarország társadalombiztosítás rendszere ugyanis egyre ingatagabb lábakon áll, ez pedig az egészségügy mellett a nyugellátást is érinti. A probléma elsődlegesen a gyermekvállalási kedv visszaesésével és az ebből következő folyamatok előretörésével magyarázható. Minél inkább elöregedővé válik társadalmunk, annál több járulék befizetésére van szükség a jelenlegi szerkezet fenntartásához. Ezt a befizetést azonban egy folyamatosan csökkenő számú aktív munkavállalói rétegnek kellene finanszíroznia, ami egy szinten túl nem kivitelezhető. Ezért elengedhetetlen, hogy az állami ellátás mellett valamilyen öngondoskodási forma segítségével biztosítsuk be passzív éveinkre az anyagi biztonságunkat. A nyugdíjbiztosítás kitűnő megoldást jelent erre a célra, számtalan előnye mellett az egyik legnagyobb erősségét pedig az adókedvezmény visszaigénylése jelenti. Ugyanakkor akárcsak bármilyen komolyabb pénzügyi döntés esetében, úgy itt is érdemes nagyon alaposan körbejárni az egyes konstrukciókat és tájékozódni a legfontosabb tudnivalókról.

Milyen szempontokra fektessünk kiemelt hangsúlyt?

Annak érdekében, hogy hosszú távon elégedettek legyünk a választott módozattal, létfontosságú a céljaink és az élethelyzetünk alapján dönteni. Ez sok esetben nem épp a legegyszerűbb feladat, hiszen gyakorta érzelmi alapon határozunk, még anyagi kérdésekben is. Mindemellett a megtakarítási formák olyan széles választékával találkozhatunk, amiben embert próbáló feladat kellő tapasztalat nélkül eligazodni. Ezért aztán kardinális kikérni egy hozzáértő szakember intelmeit, erre pedig egy független pénzügyi tanácsadónál nem létezik optimálisabb megoldás. Az ingyenes konzultációk során ugyanis nem csak az egyéni preferenciáinkat vizsgálják meg mélyreható alapossággal, de kívánt elvárásokat is a lehetőségeinkhez igazítják. Tudniillik a nyugdíjbiztosítás amellett, hogy egy kiváló konstrukció, módozatonként tekintélyes eltéréseket mutat. Óriási befolyással bír a kockázatvállalási hajlandóságunk, a befektetni kívánt összeg mértéke, de még az is, milyen kiegészítő biztosításokra van esetleg szükségünk. Ezt komplex egészként kell elemezni és a hozamok kiszámításánál pontosan kell kalkulálni az állami támogatással is, hiszen az adókedvezmény visszaigénylése meghatározó jelentőséggel bír. Már ennyiből is jól látszik tehát, miszerint laikusként szinte lehetetlen átlátni ezt, így aztán fennáll a veszélye, hogy szakértői segítség nélkül végül nem a legmegfelelőbb lehetőség mellett tesszük le a voksunkat. 

Használjuk ki a nyugdíjbiztosítás nyújtotta előnyöket

Amikor az optimális megtakarítási formát keressük, akkor nem csupán az elérhető hozamok határozzák meg egy módozat sikerességét. A nyugdíjbiztosítás esetében hatalmas pozitívum a kockázatviselési szolgáltatás is, hiszen ennek köszönhetően rokkantság, illetve haláleset bekövetkeztekor is kifizetésre kerül a szerződéses összeg. Emellett a korhatár kérdése fontosabb, mint ahogy azt esetleg előzetesen gondolnánk. Az időskori öngondoskodási formák közül ugyanis ez az egyetlen, ahol a lejárat idejét a kötéskor érvényben lévő szabályozás alapján állapítják meg. Tekintettel arra, hogy a nem túl távoli jövőben szinte garantáltan jócskán kitolódik majd a nyugdíjkorhatár, ez a későbbiekben óriási könnyebbséget jelenthet. Szintén érdemes kihasználni a kiegészítő biztosításokban rejlő lehetőségeket. Ezek az opciók rendkívüli részletességgel személyre szabhatók és segítségükkel teljes körű védelmet garantálhatunk akár az egészségünk, akár pedig vagyontárgyaink és ingatlanjaink vonatkozásában. Ami azonban talán még ennél is nagyobb horderővel bír, az a befizetéseink után járó állami támogatás.

Hogyan zajlik a nyugdíjbiztosítás adókedvezmény visszaigénylése?

Akárcsak a Nyugdíj-előtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjpénztár esetében, úgy itt is lehetőségünk van éves befektetéseink után egy maximum 20 százalékos visszatérítésre. Ezt a befizetett SZJA-ból kaphatjuk meg, előzetesen emiatt érdemes kiszámítani, hogy mekkora mértékű ez a mi esetünkben. A kalkuláció könnyedén elvégezhető, tudniillik az SZJA a bruttó bérünk 15 százalékát teszi ki. Nagyon fontos szem előtt tartani, miszerint a maximális, 130 ezer forintos adókedvezmény eléréséhez 650 ezer forintos éves invesztálásra van szükség. Az optimális eredmények érdekében tehát eszerint tanácsos meghatározni a nyugdíjbiztosítás kapcsán befektetendő összegeket. A visszaigénylés menete ma már szerencsére roppant egyszerű. Az adójóváírás az SZJA-keretből érvényesíthető, ennek tervezetét pedig minden magánszemély esetében automatikusan elkészíti a NAV. Nekünk tehát csak arra kell figyelni, hogy teljes mértékben kihasználjuk ezt a lehetőséget.